Geopend op afspraak 6 dgn per week
Geopend op afspraak 6 dgn per week

Hardsteen, betrouwbaar en voordelig bij Rudolf Abspoel

Door eigen import kunnen wij het voordelig aanleveren.

 

 

Naast Belgisch hardsteen hebben wij ook andere hardsteensoorten.

Zoals Indisch hardsteen grijs en zwart, en Turks hardsteenOntstaan hardsteen

Hardsteen is een kalksteen met een blauwgrijze kleur. Het is een sedimentair gesteente, wat wil zeggen dat het is ontstaan doordat afgezet sediment (zoals zand of andere gronddeeltjes) en organisch materiaal zijn versteend. Het organische materiaal is voornamelijk afkomstig van zeelelies; dit zijn kleine diertjes die op de zeebodem leven. Bij het afsterven van de zeelelies blijft hun kalkskelet achter op de zeebodem. Samen met afgezet sediment hebben de resten van deze diertjes in de loop van miljoenen jaren de hardsteenlaag gevormd. De versteende overblijfselen van de zeelelies ziet men in het hardsteen terug als lichte vlekjes. De blauwachtige kleur ontstaat door de koolstof uit plantaardige resten. Dit gesteente wordt onder andere in België en Ierland gewonnen.


Toepassingen hardsteen

Door de eigenschappen van deze mooie kalksteen is hij goed bestand tegen allerlei verschillende invloeden. Dit gesteente kan daardoor prima worden toegepast in functies die door hun hoge gebruiksintensiteit grote bestendigheid van het materiaal vragen. Zo is het geen probleem om een aanrechtblad of gootsteen te maken van hardsteen. Zelfs een vloer behoort tot de mogelijkheden. Bovendien kan het gesteente ook buitenshuis worden toegepast: raamdorpels staan onder invloed van neerslag, zonlicht en vorst, maar een raamdorpel van hardsteen is goed bestand tegen deze weersinvloeden. Verder is deze steensoort goed geschikt om kunstobjecten of gedenkstenen van te maken. De toepassingen van hardsteen zijn door de combinatie van eigenschappen en het bijzondere uiterlijk eindeloos.


Bewerkingen en mogelijkheden van hardsteen

De blauwgrijze kleur en het subtiele effect van de versteende fossielen geven hardsteen een unieke uitstraling. Door middel van allerlei verschillende bewerkingen kan de uitstraling van de steen echter nog drastisch veranderen. Men kan de steen glad afwerken door onder meer te polijsten, te schuren of te zoeten. Een ruwe afwerking verkrijgt men door bijvoorbeeld te vlammen, te boucharderen (ook wel hameren genoemd) of te ijsbloemen. Naar gelang de afwerking wordt de blauwe of grijze kleur van de steen benadrukt en krijgt de steen een heel eigen karakter. De mate waarin men de fossielen nog kan zien, hangt uiteraard ook af van de wijze waarop de steen wordt afgewerkt.


Meer informatie

Hardsteen is een mooi steensoort die vele toepassingen kent. Mocht u graag een nog betere indruk willen krijgen van deze steensoort en al haar mogelijkheden, dan bent u van harte welkom in onze showroom. Kom gerust eens langs als u meer informatie wenst over onze diensten of vraag vrijblijvend een offerte aan.

meer informatie: marmerleisteen